Nakkefoldsscanning og tidlig gennemscanning uge 11-14​

Nakkefoldsscanningen vurderer din risiko for Downs syndrom, babyens udvikling og tilvækst.

Hvis du bor i udlandet eller af anden årsag ikke bliver tilbudt nakkefoldsscanning på sygehuset, kan vi hjælpe dig med en vurdering af din baby.

Har du mulighed for det, anbefaler vi dig at få lavet scanningen på sygehuset. Her kan din blodprøve (doubletesten) nemlig analyserers med i den samlede beregning + vi får i Danmark en mulighed for at undersøge og forske i, om vores samlet tilbud om vurdering for Downs syndrom er tilstrækkelig.

Vær således opmærksom på, at nakkefoldsscanningen hos os er en vurdering af det kliniske billede på babyen alene udfra scanningen og uden mulighed for at analysere og medregne doubletesten i risikoberegningen.

Hvad vurderes ved nakkefoldsscanningen og hvornår skal denne foretages?

​Vi måler størrelsen på barnet (crown-length) og kigger på terminsdatoen. Vi ser efter, om der skulle være tvillinger.

Vi gennemgår din baby og ser bl.a. på hovedets form, brystkasse, hjertets placering og rytme, rygsøjle, bugvæg, mavesæk, blære, arme og ben. Endnu er det for tidligt at lave en fuld misdannelsesscanning., som laves bedst i ugerne 19-22.

Ved babyens nakke befinder nakkefolden sig. Nakkefolden er udtryk for den væske, der befinder sig mellen underhuden og overhuden. Vi måler på tykkelsen af væsken.

Alle babyer har væske her mere eller mindre, men kromosomsyge børn har en tendens til at danne mere væske her end andre børn og derfor giver det os en værdi at måle på den.

Ud fra dette mål kan man sammen med moderens alder og babyens længde vurdere, om der er risiko for mongolisme/ andre kromosomafvigelser. Vi ser også efter babyens næseben.

Har du brug en tryg og mere sikker vurdering af, om din baby er kromosommæssig rask, så læs mere under NIFTY-testen her. Du kan hos Scannings-huset få taget en blodprøve, der er i stand til at adskille babyens dna og kromosomer fra dit blod. Helt uden risiko for abort eller blødning.

​Fakta om uge 12 i graviditeten

Min graviditet uge for uge- uge 12:

​Du er nu i slutningen af 1. trimester, på vej ind i 2. trimester, som går frem til uge 28.

Din baby er så godt som færdigudviklet. Den måler 43-55 mm og vejer ca. 14 g.

Resten af tiden i livmoderen drejer sig om vækst og modning, fremfor dannelse af nye organer.

Den bevæger sig meget rundt i fostervandet, men kan endnu ikke aktivt sparke dig så hårdt, at du kan mærke det. De fleste 1. gangs gravide mærker babyens bevægelser ca. uge 20. Nogle før og nogle senere, det afhænger meget af, hvor moderkagen er placeret. Har du været gravid før, kan du sikkert opfatte babyens bevægelser tidligere, måske uge 16.

Din livmoder er ved at have en fin størrelse og begynder at bevæge sig op over dit skamben og du kan måske mærke noget, der føles lidt hårdt.

Dine første graviditetshormoner har toppet og er nu ved at udjævne sig. Den øgende energi og oveskud giver dig mulighed for, at du kan begynde at nyde din graviditet uden at skulle tænke over, hvor træt du er.

Læs mere om, hvad der sker uge for uge under 

"Min graviditet"

​Book en scanning

Du kan booke din nakkefoldsscanning direkte her på hjemmesiden.

​Følg Scannings-huset på facebook

Scannings-huset, JLB ApS

CVR: 20618043

Sølystvej 73

8600 Silkeborg​