Sådan ser du om det er en dreng eller pige:

Er det en en lille dreng eller pige, der gemmer sig inde i maven? Og hvordan ser man det ud fra en scanning og scanningsbillede?

Når vi laver kønsscanning fra uge 13+0 er det ikke billedet af numsen nedefra, vi går efter - "kopi-maskine billedet.

Vi foretrækker i stedet babyen i fuld længde set fra siden, hvor vi kan sætte linjen af ultralyd som et snit lige ned gennem babyen.

Det giver os nemlig mulighed for at se kønstappens vinkel, lige over skambenet.

Forsøger man kun at se kønnet nedefra på det her tidspunkt kan det snyde, da pigernes klitoris sidder fremme og vil give en tap/bule også, og det kan være svært at skelne fra de små drenge, der endnu ikke har dannet pungen helt færdig. Dog vil den færdigudviklede dreng vise noget mere tap nedefra.

Så vi ser babyen fra siden og kigger efter kønstappens vinkel og udvikling. 

På nettet hedder denne medtode "Nub-teorien".

Det er i virkeligheden ikke en teori, men en anatomisk og biologisk udvikling på babyens køn og som vi anvender, når vi laver kønsbestemmelser.

Nub er det engelske ord for kønstap.

Både dreng og pige har ved de tidlige kønsscanninger en kønstap. ( Læs mere under "fakta om kønnet udvikling")

Der er blot forskel på, hvordan kønstappen ser ud og hvor den sidder,  og hvordan vinklen af kønstappen er i forhold til rygsøjlens hældning.

Populært sagt, så sidder kønstappen:

  • Ved piger:  lige henad og parallelt med rygsøjlen
  • Ved drenge: vinkelret opad på rygsøjlens hældning og med en bule af pung nedenunder

​For at kunne afgøre det ved hjælp af kønstappens vinkel forudsætter det, at babyen er kommet så langt i udviklingen på kønnet​ at:

  • pigernes skamlæber har dannet sig, så kønstappen = klitoris dermed har sænket sig ned mellem ( ved piger er kønstappen blevet til klitoris)
  • drengenes pung har samlet og dannet sig og dermed løftet kønstappen = tissemanden op ovenpå ( ved drenge er kønstappen blevet til tissemand.

Hvornår det sker er meget forskelligt fra baby til baby og det kan vi reelt først se under scanningen af lige præcis din baby. Det sker et sted mellem uge 12+ og 14+ ( nogle få lidt senere)​

Og er ovenstående ikke sket endnu, vil vi ikke kunne se, om det er en dreng eller pige på det her tidspunkt. Kønstappen vil fortsat sidde skrå uderfinerbar og være mere en lille bule forenden.

​Hvordan det ser ud, kan du se allernederst på denne side på billedet fra uge 12+0.

Nedenfor er der eksempler på, hvordan kønnet ser ud de enkelte uger, hvor vi primært scanner fra siden. Husk at klikke på billederne, så de forstørres.

(flere billeder af dreng følger....)

​Følg Scannings-huset på facebook

Scannings-huset, JLB ApS

CVR: 20618043

Sølystvej 73

8600 Silkeborg​